INDUSTRY GUIDE
zoeken | portals | berichten | aanmelden | login

Premiere van Verloren Dochter

Reine Rek




DUIVELSE DILEMMA'S: VERLOREN DOCHTER

EEN FILM VAN MARTIJN MARIA SMITS

Tom en Anneke vieren binnenkort hun zilveren bruiloft. Ze leiden al lang een bitter leven samen, waaruit de sleetse alledaagsheid hen geen uitweg meer biedt. Onuitgesproken is het verdriet om hun verloren dochter. Maar dat wordt anders als een jonge uitgeprocedeerde vluchtelinge haar kind, een peuter nog, aan Tom toevertrouwt. Tot verbijstering van zijn vrouw neemt hij de jonge vluchtelinge mee naar huis. Zij wil er niets van weten. Toch breekt de komst van het kind het liefdeloze huwelijk open. Het biedt hen zicht op een nieuwe toekomst, waar die voor de moeder van het meisje eindigt.

Met Bart Slegers en Loes Schneppers in de hoofdrollen. Verder met o.a. Marie Louise Stheins en Tanja Otolski.

Regie Martijn Maria Smits
Scenario Jacqueline Epskamp

In dit huiselijke drama brengen de makers een maatschappelijk dilemma onder: de angst voor het vreemde en de koestering van het bekende - zelfs als dat een versteende of verstikkende werkelijkheid is. Met veel liefde wordt een echtpaar getoond dat verlangt naar bevrijding uit de sleur, maar daar ook als de dood voor is. Wat zij ook kiezen, de consequenties zullen groot zijn. Hun verhaal contrasteert met de wanhopige moeder, die als illegaal het land moet verlaten en besluit haar kind achter te laten. Dat overkwam deze zomer ook de Armeense moeder, Armina Hambartsjumian, die zonder haar twee kinderen het land werd uitgezet. Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer en anderen spraken er schande van. "Het is gruwelijk. Een enigszins beschaafd land doet dit niet."

Première en debat in De Balie
De première van Verloren Dochter vindt plaats op maandag 4 december, 20.00-22.00 uur in De Balie.

We openen de avond met een essay van socioloog Jan Willem Duyvendak, auteur van Thuis. Het Drama van een Sentimentele Samenleving. Hij laat zien dat thuisgevoel voor iedereen heel belangrijk is. Tegelijk komen veel van onze conflicten voort uit de gedachte dat we recht hebben op een thuisgevoel, wat snel kan leiden tot marginalisatie en uitsluiting van nieuwkomers.​​

Daarna volgt een gesprek met o.a. rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Zij promoveerde op hoe het leven van de asielzoeker en hoe dat wordt bepaald door een politieke gemeenschap waar hijzelf geen deel van mag uitmaken.

In zijn nomadische bestaan draagt schrijver Kiza Magendane de vraag naar wat het is om thuis te zijn is altijd met zich mee. De burgeroorlog in zijn thuisland Congo verdreef hem naar een vluchtelingenkamp in Tanzania, vanwaar hij op uitnodiging naar Nederland kwam. Hij werkt nu aan zijn eerste boek: De zoektocht naar de Nederlander, waarin hij onderzoekt wat het betekent om te aarden en je in vertrouwen over te geven aan een plek.

Bright Richards is theatermaker en acteur. In 1993 kwam hij als vluchteling uit Liberia naar Nederland. Hij leeft vanuit het besef dat 'thuis' niet de plek is waar je vandaan komt, maar de plek waar het goed met je gaat. Met het door hem opgerichte New Dutch Connections helpt hij jonge vluchtelingen in Nederland bij het realiseren van hun toekomstdromen. Vanaf maart 2018 is zijn voorstelling 'The Bright Side of Life' te zien in het theater.​

Tickets via de site van De Balie.



Link bij dit bericht:
link naar website




report NOT OK send to a friend send a comment


Bericht geplaatst door: Reine Rek
login om te reageren op dit bericht
Op: 27-11-2017 / 1950 x bekeken
bekijk profiel